Φταίνε οι φασίστες;

Φοβάμαι. Όταν ζω σε μία χώρα που επιτρέπεται στους φασίστες (ντόπιους και εισαγωγής) να κάνουν τις πορείες τους, να μπουκάρουν στο μετρό και να λούζουν επιβάτες με λάδια και βενζίνες και να φωνάζουν «θα σας κάψουμε», πώς γίνεται να μη φοβάμαι; Τελικά δεν έκαψαν κανέναν. Γιατί φοβάμαι; Και η Χρυσή Αυγή έίναι στη φυλακή. Τι φοβάμαι;

 Να τα πάρουμε από την αρχή. Πώς γίνεται να επιτρέπεται στους φασίστες να κάνουν πορείες; Όχι απλά δεν τους εμποδίζει η αστυνομία, όχι απλά δεν τους επιτίθεται η αστυνομία, αλλά τους προστατεύει η αστυνομία. Σαν αριστερός, που έχουν δει τα ματάκια μου τη βία της αστυνομίας και έχω ζήσει από πρώτο χέρι πώς συνηθίζει η ΕΛΑΣ να αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις, δεν μπορώ παρά να νιώθω ολίγον τι ριγμένος. Δηλαδή για εμάς έχει ξύλο και για τους φασίστες έχει να τους κρατάνε το χέρι για να νιώθουν ασφάλεια. Οριακά να συμμετέχουν στη φασιστική πορεία. Οριακά είπα!

 Λίγο πιο σοβαρό. Κάνουν επεισόδια οι φασίστες στο μετρό Μοναστηρακίου. Και τους επιτρέπεται! Τρομοκρατούν κόσμο και τους επιτρέπεται, απειλούν ανθρώπους ότι θα τους σκοτώσουν και τους επιτρέπεται, έναν όροφο πιο πάνω είναι η αστυνομία και δεν επεμβαίνει, με ποια δικαιολογία; Ακόμα δεν ξέρουμε. Οριακά κρατούσαν τσίλιες. Οριακά είπα!

 Σαφώς ουν φοβάμαι. Λίγες εβδομάδες πριν, φασίστες (πάλι εισαγωγής), δολοφόνησαν οπαδό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Λίγα χρόνια πριν έκαναν περιπολίες οιονεί τάγματα εφόδου στον Έβρο, φασίστες εγκληματούν και τρομοκρατούν συστηματικά και η μόνη απάντηση-«εγγύηση» της ασφάλειάς μας είναι είναι ότι οι Χρυσαυγίτες μπήκαν φυλακή για όσα έκαναν πριν 10 χρόνια, το πρόβλημα έχει λυθεί! Δεν υπάρχουν γαρ φασίστες, είναι ηθοποιοί (ή κάτι τέτοιο).

 

Μα δεν περιμένω από το κράτος να προστατέψει τον λαό από τους φασίστες, δεν περιμένω από την αστυνομία ή τα δικαστήρια. Δεν το κάνουν και υπάρχουν λόγοι πασίγνωστοι που δεν το κάνουν. Αλλά κάποιος πρέπει να προστατέψει τον λαό. Η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του. Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει «μπλόκο» στους φασίστες, να τους στείλει πίσω στις τρύπες τους, ακόμα και να εξολοθρεύσει τον φασισμό, να τον ξεριζώσει. Πού είναι, λοιπόν, ο λαός; Γιατί μπορούν οι φασίστες να ασκούν αμέριμνοι την βία τους, να εκφράζουν δημόσια και ελεύθερα τη σκατοψυχιά τους;

 Όπως είπα, δεν περιμένω από το κράτος. Λέξεις όπως «επιτρέπεται», «ελεύθερα» κ.ο.κ. δεν ζητάω από το κράτος να τις περιορίσει, καθώς το κράτος θα περιορίσει τα κινήματα που το απειλούν, και τελικά θα ενισχύσει τους φασίστες. Ζητάω από τον λαό να τις περιορίσει, για να ενισχύσει εαυτόν και, μετά τους φασίστες, να βάλει στο στόχαστρο τον επόμενο εχθρό. Γιατί εχθρός είναι ο φασισμός.

Πού είναι, λοιπόν, ο λαός; Για αυτό φοβάμαι. Γιατί δε βλέπω τον λαό. Γιατί τις προάλλες δεν κάψανε κανέναν, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε νεκρά, καμένα πτώματα για να αντιδράσουμε στον φασισμό. Άλλωστε, όσα δεν αντιδρούν τώρα, μάλλον δε θα αντιδράσουν ούτε όταν δούμε νεκρά, καμένα πτώματα. Μέχρι να αντιδράσουν, θα αποτελούν ήδη τα ίδια νεκρά, καμένα πτώματα. Όπως λέει το απόφθεγμα: «Πρώτα ήρθαν για τους Εβραίους, αλλά δεν ήμουν Εβραίος […]».

 Και δε φοβάμαι για μένα. Αν κρατήσω το στόμα μου κλειστό, οι φασίστες δύσκολα θα με πειράξουν. Δεν είμαι ΛΟΑΤΚΙ, δεν είμαι μειονοτικός ή μετανάστης, είμαι τα μάλα προνομιούχος- σαν ΔΑΠαίος ντύνομαι, είμαι ασφαλής! Φοβάμαι για τα άτομα στη ζωή μου, τα οποία δεν έχουν αυτήν την τύχη. Τα άτομα που θα μπορούσαν να είναι σε εκείνο το βαγόνι του μετρό, τα άτομα τα οποία θα είναι εύκολοι στόχοι, τα άτομα που «απειλούν» πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια, όχι επειδή κάτι λένε, ή κάτι κάνουν, αλλά επειδή υπάρχουν. Άτομα που θα προτιμούσα να μην καταλήξουν νεκρά, καμένα πτώματα.

 Συχνά με «κατηγορούν» ότι κατηγορώ τους αναγνώστες, ή τους ακροατές, για τα στραβά αυτού του κόσμου. Και τι με αυτό; Κάποιος πρέπει να το κάνει. Αν στη χώρα βασιλεύει η απάθεια, και αν αυτή η απάθεια διευκολύνει την επιδρομή του φασισμού, και αν αυτή η επιδρομή συνεπάγεται νεκρά, καμένα πτώματα, κάποιος πρέπει να κατηγορήσει τους απαθείς και την απάθεια. Και, αν οι αναγνώστες ή οι ακροατές δεν είναι είναι απαθείς, τότε με τη σειρά τους αυτοί πρέπει να κατηγορήσουν τους απαθείς και την απάθεια. Μία αλυσιδωτή αντίδραση, έως ότου η απάθεια εξαλειφθεί. Έως ότου «σπάσει» όλων η σιωπή. Η σιωπή γαρ συνενοχή εστι. Ως αλλιώς ειπείν, αν κάποιο είναι απαθές, καλά κάνει και νομίζει ότι κατηγορείται, καλά κάνω και το κατηγορώ. Εάν, όμως, δεν είναι απαθές, τότε δεν κατηγορείται. Συνεπώς, αν κάποιο νιώθει ότι κατηγορείται, θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί το νιώθει.

 Εγώ δεν κατηγορώ κανένα. Και που φτάσαμε εδώ, πια όσα λάθη έγιναν είναι στο παρελθόν και οι κατηγορίες δεν έχουν αξία. Εγώ κατηγορώ τα λάθη του μέλλοντος. Γιατί ξέρουμε τι και πώς πρέπει να κάνουμε, και γιατί, για να αποτελέσει ο φασισμός παρελθόν. Και, αν δεν το κάνουμε, σαφώς και πρέπει να μας κατηγορήσουν.

 Πάμε, λοιπόν, στον τίτλο του άρθρου. Φταίνε οι φασίστες; Σαφώς και φταίνε, πιο ηλίθια ερώτηση δεν έχω ξανακάνει. Φταίει, όμως και ο απαθής λαός, που τους έχει επιτρέψει να κάνουν ό,τι κάνουν. Αλλά αυτό πια είναι στο παρελθόν. Το ζήτημα είναι το μέλλον. Στο μέλλον ακόμα θα φταίνε οι φασίστες. Το διακύβευμα είναι αν θα φταίει ο λαός ή όχι, αν ο λαός θα είναι απαθής ή όχι. Αν δε θες να φταις, αν δε θες να σε κατηγορούν, μην είσαι απαθής. Αν δε θες νεκρά, καμένα πτώματα, μην είσαι απαθής. Αν δε θες μια μέρα να είσαι εσύ το νεκρό, καμμένο πτώμα, μην είσαι απαθής. Αν δεν είσαι απαθής, θα έρθει η μέρα που δε θα φοβάμαι, θα έρθει η μέρα που δε θα φοβάσαι. Το καλύτερο αύριο είναι δικό μας, να το επιβάλλουμε.

Κοινοποίησέ το:
Scroll to Top