Η παρανόηση γύρω από τα νούμερα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.

Με το πέρας της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας, εντός των κύκλων της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε ένα αίσθημα πρωτοφανές για την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 28% και τα πρωτοφανή νούμερα της αποχής δημιούργησαν ένα μείγμα που περιείχε συναισθήματα που ξεκινούσαν από την έκπληξη και κατέληγαν έως και στην άμεση  αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών. Το τελευταίο συνέβη κυρίως από πρώην μέλη της κυβέρνησης όπως ο Νότης Μηταράκης ή από στελέχη του κόμματος που δεν έχουν γευτεί την χαρά του χαρτοφυλακίου επί ημερών Μητσοτάκη.

΄Με την κεντρώα στροφή του Κόμματος δεν εισακούστηκε η λαϊκή μας βάση΄. Με αυτή την φράση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η ουσία της αμφισβήτησης. Είναι όμως άραγε το 28% ( σε ευρωεκλογές) , ύστερα από μια πενταετία διακυβέρνησης , μια ένδειξη αλλαγής του πολιτικού τοπίου / ήττα; Η απάντηση είναι όχι  

Πριν από 12-13 χρόνια, ο τότε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Ζοζέ Μουρίνιο μετά από μία ήττα από την Μπαρτσελόνα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου είχε πει :

« Δεν με ενοχλεί που χάσαμε σήμερα τον αγώνα, αλλά το γεγονός πως μας μείωσε την βαθμολογική διαφορά η Μπαρτσελόνα»

Θεωρώ πως αυτή η τοποθέτηση του Ζοζέ Μουρίνιο, συμπυκνώνει σε μεγάλο βαθμό την μετεκλογική πραγματικότητα στην Πειραιώς. Ναι μεν τα ποσοστά του κόμματος έπεσαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ( 2019) , αλλά σε σχέση με τότε η αξιωματική αντιπολίτευση είδε ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σύνηθες για το πολιτικό σκηνικό στην χώρα. Πόσο δε μάλλον όταν η 5ετία της ΝΔ περιτριγυρίζεται από μια πλειάδα ροκ καταστάσεων καθώς και σκανδάλων.

Προσοχή, δεν υπονοώ ότι το Μαξίμου έπρεπε να ανοίξει σαμπάνιες γι το καπέλο 13 μονάδων από την αντιπολίτευση. Ο κόσμος της δεξιάς πράγματι έδειξε μια πρώτη αποδοκιμασία στις πολιτικές της ΝΔ. Αλλά οφείλουμε να μην λησμονήσουμε τον χαλαρό χαρακτήρα των ευρωεκλογών που ούτως ή άλλως ευνοούν την χαλαρή ψήφο και την αποχή, ενώ συνάμα ο κατακερματισμός των ποσοστών της αντιπολίτευσης ύστερα από τις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2023 δεν βοηθούν την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Για να μην περιττολογώ, η Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν βγήκε κερδισμένη από την 9η Ιουνίου. Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε, μελετώντας την ευρύτερη εικόνα του πολιτικού σκηνικού , πως για άλλη μια εκλογική διαδικασία, επιβεβαίωσε το μονοπώλιο που έχει αυτή την στιγμή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στην « κακή της μέρα» , φρόντισε , άλλωστε, να έχει σχεδόν διπλάσια ποσοστά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κοινοποίησέ το:
Scroll to Top