Αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ανένδοτος αγών για μια στάλα εξουσίας.

Η χώρα οδεύει προς άλλη μια εκλογική διαδικασία, αυτή την φορά, για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο περιφερειών, δήμων καθώς και κοινοτήτων. Το κομματικό διακύβευμα δεν είναι πολύ υψηλό, μιας και έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα οι συνδυασμοί να προτάσσουν ένα θεωρητικό πλαίσιο αγνού ενδιαφέροντος και μόνο για τον τόπο τους, ενδεχομένως και με φωνές διαφόρων αποχρώσεων εντός των τοιχίων τους. Αυτό κάλιστα αποδεικνύεται και από την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πέραν της ανοικτής στήριξής του σε 13 υποψηφίους περιφερειών και σε 3 υποψήφιους Δημάρχους, στις 3 μεγάλες πόλεις, δεν έχει στηρίξει ανοικτά άλλα ονόματα. Στην πραγματικότητα, έχει «τιμήσει» πολλούς παραπάνω με το χρίσμα του ανεπίσημα, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Προκαλεί (αρνητική) εντύπωση κάθε φορά στην κοινωνία, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εν δυνάμει Περιφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και κοινοτάρχες, ίσως ξεχνάω και κάποιο οφίκιο, όλο και κάτι θα μου ξεφεύγει από το λεφούσι υποψηφίων. Χιλιάδες άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που μπορεί ουδέποτε σχεδόν να είχαν σχέση με τα κοινά του τόπου, όντας απομονωμένοι στον μικρόκοσμο της ζωής τους, ξαφνικά εκστομίζουν βαρύγδουπες κουβέντες περί αλλαγής, συνέχειας, δημοκρατίας, ανασυγκρότησης, αγάπης για τον τόπο κτλ. Το δηλώνω άμεσα και συνάμα ωμά, ως επί τω πλείστων αυτοί οι άνθρωποι είναι πολιτικά κοινοί καιροσκόποι.

Και είναι καιροσκόποι για πάρα πολλούς λόγους. Είτε διότι η χρηματική αποζημίωση, όποια και αν είναι αυτή, θα αποτελέσει βάλσαμο για το εισόδημά τους, είτε διότι θα ανοιχτούν « πόρτες» , είτε διότι πρόκειται περί ανθρώπων που αναζητούν / έχουν αυτοσκοπό την εξουσία. Ειδικά στους τελευταίους αξίζει μια ειδική μνεία.

Οι τελευταίοι, όντας καιροσκόποι , είθισται να είναι και κομματικοί γυρολόγοι, εναλλασσόμενοι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς ανάλογα κατά που φυσάει ο άνεμος, όντας ταυτοχρόνως και « μετεωρολόγοι». Αποσκοπούν στην εξουσία ώστε να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους και συνάμα να αποκτήσουν ένα status που να τους επιτρέπει να κουνάνε επιδεικτικά το δάκτυλο όπου τους βολεύει ή να αντιμετωπίζουν με περίσσεια υπεροψία τους συντοπίτες τους. Είναι ένας αυτοσκοπός το οφίκιο, και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι, αφού μόλις επιτευχθεί ο στόχος τους, είναι λες και πέφτουν σε χειμερία νάρκη και επανέρχονται στην επόμενη εκλογική διαδικασία.

Και για να μην είμαι απόλυτος, όπως και σε κάθε άλλο μετερύζι, έτσι και στην αυτοδιοίκηση, υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται έμπρακτα για τα κοινά και τον τόπο, έχοντας ως κινητήριο μοχλό τους μονάχα το μέλλον του τόπου τους. Δεν παύουν όμως να είναι αυτοί οι άνθρωποι είτε ποσοτικά λίγοι είτε ακόμα και έρμαιο των πολιτικών συσχετισμών .

Κοινοποίησέ το:
Scroll to Top